Beskrivelse
Den franske smørkoppen er en beholder som brukes for å bevare smør i romtemperatur uten harskning, samtidig som det er mykt og derfor lett å smøre på kjeks eller brød. Det er også praktisk å bruke det i matlagning, eventuelt til å legge en klatt smør i grøten. Mange som liker ferskt brød eller flatbrød med smør, har ergret seg over hvor vanskelig det er å fordele kjøleskapstemperert smør!
Smørkoppen består av to deler, en kopp med åpningen opp og en mindre kopp som settes med åpningen ned. Den øverste fyller man med smør og setter nedi den andre koppen, som inneholder nok vann til å dekke smøret, slik at luft ikke slipper til. Bildet viser et tverrsnitt av de to delene.

Smør har dessverre fått et dårlig rykte, men forskning viser utvetydig at smør ikke er årsak til verken hjerte- og karsykdom, fedme eller kreft. Tvert imot har smør mange positive egenskaper:
- Regulering av hormoner og skjoldkjertel
- Hemmer overvekst av skadelig sopp (kaprylsyre)
- Bedrer fruktbarheten hos menn og kvinner
- Motvirker nattblindhet (inneholder vitamin A)
- Styrker immunforsvaret
- Gunstig for tenner og bein (bidrar til økt opptak av mineraler)
- Viktig energisubstrat (fettsyrer gir mye mer energi enn sukker og protein)
- Bedrer næringsopptaket (fargestoffer i grønnsaker/frukt absorberes dårlig uten fett)
- Vitamin- og mineralrikt (inneholder de fleste unntatt vitamin C)
- Motvirker hjertesykdom ifølge en rekke studier
Opprinnelse
Smørkoppen antas å komme fra Vallauris i Frankrike, et sted berømt for sin produksjon av keramikk. Andre lurer på om opprinnelsen er i Bretagne eller Normandie, begge steder kjent for sin produksjon av smør. I dag lages smørkopper med litt ulike design og utforming en rekke steder i verden. Vi valgte å kjøpe dem fra et kinesisk selskap som har lang erfaring i å lage keramiske produkter.
Produsent
Xiamen Yoyo Ceramic Trading Co., Ltd., Kina
Sikkerhet
Smørkoppen er testet for innhold av bly og kadmium ved CTT (Consumer testing tech) i Malmö, Sverige. Ifølge regelverket er øvre grenseverdi for produkter som er i nærheten av mat- eller drikkevarer, henholdsvis 4 mg/L bly og 0,3 mg/L kadmium. Fire tester ga samme resultat, henholdsvis under 0,1 mg/L bly og under 0,01 mg/L kadmium.
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.