Beskrivelse
Jod og skjoldkjertelhormoner
Jod er viktig for stoffskiftet og helsa fordi mineralet inngår i skjoldkjertelhormonene trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4). Tre- og firetallet i de to hormonene betegner antallet jodatomer. Uten jod kan ikke kroppen produsere T3 og T4. Dette er den eneste kjente funksjonen jod har i kroppen, selv om jod også virker som desinfeksjonsmiddel i forbindelse med sår i huden.
Skjoldkjertelen, som er formet som en sommerfugl, sitter foran på halsen under adamseplet. Kjertelen produserer hovedsakelig T4, mens T3 overveiende kommer fra omdanning av T4 til det aktive hormonet T3. Hormonene kontrollerer kroppens stoffskifte (forbrenning). Jo mer av disse hormonene som skilles ut i blodet, desto hurtigere skjer forbrenningen.
Helsepåstander
EUs myndighet for næringsmiddeltrygghet EFSA (European Food Safety Authority ) har vurdert dokumentasjonen bak jod, og følgende helsepåstander er godkjent av EU-kommisjonen:
- Jod bidrar til normal produksjon av skjoldkjertelhormoner og skjoldkjertelens normale funksjon
- Jod bidrar til normal kognitiv funksjon
- Jod bidrar til normal energiomsetning
- Jod bidrar til nervesystemets normale funksjon
- Jod bidrar til å opprettholde normal hud
Hva er jod?
Jod er et grunnstoff med det kjemiske symbolet I og atomnummer 53. Grunnstoffet er essensielt, hvilket vil si at det er helt nødvendig for oss mennesker å få tilført via kostholdet. Det har meget lav giftighet. Franskmannen Bernard Courtois oppdaget i 1811 grunnstoffet, som tok navnet jod fra det greske ioeides, som betyr fiolett farget etter fargen på jod-damp. Jod forekommer ikke naturlig i ren form, men som jodsalter, det vil si bundet til andre stoffer. De fleste land i verden tilsetter jod til salt for å sikre befolkningen tilstrekkelig jodinntak, mens Norge indirekte har sikret jodinntaket ved å tilsette jod til kraftfôr. Tiltaket ble iverksatt ca. i 1950, mest av dyrehelsehensyn, men det har medført at melk og melkeprodukter har vært nordmenns viktigste jodkilde de siste 65 årene. Saltvannsfisk er vår beste naturlige kilde til jod, og denne kilden er betydelig for alle som spiser fisk, særlig mager fisk, regelmessig. I kostholdet kan vi få jod fra fisk, skalldyr, melk og meieriprodukter samt tang og tare. Det er også litt jod i egg, mest i plommen og kun små mengder i andre matvarer. I Norge er det frivillig om man vil tilsette jod i bordsalt, og kun enkelte typer bordsalt tilsettes jod. Det er tillatt å tilsette 5 μg jod per gram salt, en så lav mengde at jodert salt er uten betydning for jodinntaket. Det er heller ikke tillatt i henhold til norsk regelverk å tilsette jod i industrisalt som brukes i matvareproduksjon, eller å berike norske matvarer på andre måter med jod, unntatt i barnemat.
Opptak og utskillelse av jod
Rent jod opptas dårlig og avhenger av samtidig tilførsel av sink og kobber. Den mest stabile formen for jod er kaliumjodat, en form som tas godt opp i tarmen.
Jod fra orale tilskudd skilles hovedsakelig ut med urin (97 %) og avføring. Jod skilles også ut i utåndingsluften, i tårer og svette spesielt i forbindelse med anstrengende fysisk aktivitet.
Undersøkelser viser at særlig gravide kan ha mild til moderat jodmangel. Særlig kvinner i fertil alder vil ha nytte av tilskudd, men også andre som spiser lite sjømat. Jod er viktig for utvikling av fosterets hjerne. Studier fra USA har vist at nedfall av radioaktivt jod i regn etter atomprøvesprengninger over bakken førte til reduserte kognitive evner i områder der vordende mødre drakk melk fra kyr som fikk i seg radioaktivt jod mens de beitet.
En god jodstatus kan følgelig motvirke negative konsekvenser av radioaktivt nedfall som ender opp i næringskjeden.
Goitrogene stoffer
Mange advarer mot å innta mye av en gruppe stoffer kalt goitrogene fordi de kan hemme kroppens opptak av jod og dannelsen av T3 og T4. Goitrogener finnes både naturlig i mat som blant annet i kålplanter (som tiocyanat) og i soya (som isoflavonoider) samt i rabarbra og raps. Disse matvarene utgjør ikke et problem for stoffskiftet med mindre de inntas i store mengder av personer som samtidig har jodmangel.
Anbefalt døgndose
1 tablett daglig eller etter anbefaling fra lege. Bør tas med mat. Anbefalt døgndose bør ikke overskrides. Bør kun etter avtale med lege eller helsepersonell tas av gravide og ammende. Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for en variert kost og en sunn livsstil. Egnet for vegetarianere og veganere.
Ingredienser
Fyllstoff (mikrokrystallinsk cellulose), kaliumjodat, glukose monohydrat, fyllstoff (hydroksipropylmetylcellulose), antiklumpemidler (magnesiumsalter av fettsyrer og silisiumdioksid).
Innhold pr. døgndose (1 tablett): | % av referanseinntak | |
Jod | 400 µg | 267 % |
Oppbevaring: Oppbevares utilgjengelig for barn i romtemperatur, beskyttet mot direkte sollys.
Hva er Jod fra Pharma Nord?
Jod Pharma Nord er runde, hvite tabletter med en diameter på 8,5 mm. Hver tablett inneholder 400 µg jod fra kaliumjodat. Tablettene er beregnet for voksne. De inneholder ingen ingredienser fra dyr og er derfor godt egnet for vegetarianere og veganere.
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.